در همه فیلدها مانند مد، پوشاک، فناوری و … هر چیزی که خلق میشود مشابهی جعلی دارد. صنعت خودرو نیز از این اتفاق مستثنی نیست، زیرا قطعات یدکی و لوازم جانبی تقلبی خودرو بسیار راحت و فراوان در بازار وجود دارند و در حال فروش هستند. در این مطلب قصد داریم درباره چگونگی نحوه تشخیص لوازم یدکی اصل و راههای تشخیص آن را بیان کنیم.
در مقایسه با تولیدکننده تجهیزات اصلی (OEM) و قطعات پس از فروش معتبر، قطعات یدکی تقلبی به احتمال زیاد سریعتر دچار مشکلات میشوند یا حتی به طور کامل خراب میشوند، زیرا این قطعات روش تولید استاندارد را طی نکردهاند و از آزمایش ایمنی و تضمین کیفیت که برای قطعات OEM اجباری است، عبور نکردهاند.
در بازار خودرو ایران یکی از دغدغههای اصلی مردم خرید قطعات اورجینال و اصل است. وجود قطعات فیک و قلابی به قدری زیاد شده است که گاهش تشخیص قلابی از اصل سختتر میشود.
تقلبی دقیقاً چیست؟
تولیدکنندگان نامعتبر یا زیرپلهای برای اینکه سود بیشتری داشته باشند، هزینه کمتری برای تولید درنظر میگیرد، هزینه کمتر در تولید میتواند با حذف کردن بخش کنترل کیفیت، استفاده از مواد اولیه بیکیفیت و … ایجاد شود که در نتیجه عامل ایجاد خطا است.
همانطور که گفته شد، قطعات یدکی تقلبی ممکن است کم و بیش شبیه به قطعات واقعی باشد و نحوه تشخیص لوازم یکی اصل در بین آنها سخت باشد. اما تفاوت عمده در ترکیب مواد استفاده شده در آنها نهفته است.
بنابراین، چگونه قطعات تقلبی و اصلی خودرو را تشخیص دهیم؟
اولین و مهمترین نکته برای اینکه درگیر خرید قطعات تقلبی نشوید، خرید از فروشگاهها و شعبههای اصلی خود برند است. خرید از جاهای نامعتبر یا برندهای متفرقه احتمال افتادن در دام خرید قطعه فیک را بیش از پیش افزایش میدهد.
اما اگر هنگام خرید یا دیدن قطعات خودرویی مواردی که در ادامه خواهیم گفت را دقت کنید در تشخیص فیک از تقلبی استاد خواهید شد.
6 راه تشخیص لوازم یدکی اصل از تقلبی
از آنجایی که قطعات تقلبی خودرو در همه جا وجود دارد، در اینجا به برخی از نشانه های یک محصول تقلبی اشاره می کنیم.
- بسته بندی و جعبه قطعه خودرو
اولین موردی که هنگام خرید به چشم میخورد کیفیت جعبه قطعه و نوع بسته بندی است. محصولات تقلبی در مقایسه یا قطعات یدکی معتبر معمولاً بسته بندیهای ارزان و بی کیفیت قرار دارند.
برای تشخیص جعلی، بسته ها را کنار هم قرار داده و تمام جزئیاتشان را با هم مقایسه کنید، کیفیت چاپ و رنگ جعبه، جنس جعبه، چاپ و نوع نوشتههای روی جعبه، درب و محلهای باز و بسته کردن دربها، حکاکیهایی که روی بدنه یا درب یا داخل درب هست را بررسی کنید.
- شماره سریال یا هولوگرام
همه قطعات OEM با شماره سریال یا هولوگرام خاص خود را دارند که میتوان از آنها برای ردیابی آن به سازنده اصلی استفاده کرد. برخی از شمارههای سریال OEM ممکن است با کیفیت بالا مستقیماً روی جعبه یا روی خود قطعات یدکی چاپ شوند، در حالی که یک شماره جعلی اعداد را روی یک برچسب چاپ میشود و روی جعبه قرار داده میشود.
- غلط املایی
به چاپ روی بسته و دستورالعمل ها دقت کنید. وجود غلطهای املایی، گرامری و نگارشی در نوشتههای روی بسته میتواند دلیل زیادی به تقلبی بودن آن باشد.
- دستورالعمل ناقص
دفترچهراهنمای یک قطعه اصل باید کاملا فنی و منطقی نوشته شده باشد. معمولا دفترچه راهنما یک قطعه تقلبی معمولا توضیحات کامل ندارد ممکن است یک نمودار یا یک مرحله حذف شده باشد یا اینکه ممکن است نمودار یا جمله غلط یا گیج کننده در آن بخوانید.
- بررسی ظاهر قطعات
هر بار که قطعهای خریداری میکنید با قطعه قدیمی کنار هم قرار دهید و مقایسه کنید. در این مقایسه حتما رنگ، وزن، ابعاد و … را با دقت بررسی کنید.
قطعات OEM و اصلی خودرو کیفیت ساخت ثابتی دارند. بنابراین یک تفاوت ساده نیز ممکن است نشانه ای از یک قطعه یدکی تقلبی باشد.
- قیمت ارزانتر
قطعات اصل به دلیل کیفیت بالا گرانتر هستند و از طرفی میتوانید لیست قیمت قطعات را از شرکت سازنده آن دریافت کنید. تا هرگونه مغایرت قیمتی را متوجه شوید.
اگر در حین خرید قطعهای برای خودرو خود، فروشنده قصد فروش قطعه موردنظر شما را با قیمت بسیار ارزان داشت، شک کرده زیرا احتمال تقلبی بودن آن بسیار زیاد است.از طرفی دیگر قطعات اورجینال دارای گارانتی هستند، بنابراین هنگام خرید قطعه جزئیات گارانتی را بپرسید و حتما کاغذ گارانتی را با مهر شرکت دریافت کنید.
قطعات تقلبی خودرو دقیقاً چیست؟
تولیدکنندگان تجهیزات اصلی (OEM) و شرکتهای پس از فروش، قطعات یدکی خودروها را مطابق با استانداردهای ایمنی و کیفیت صنعت خودروسازی میسازند. از طرف دیگر، قطعات تقلبی معمولاً کیفیت ساخت پایینتری دارند و از متریال اولیه بیکیفیت و بدون کنترل کیفی ساخته میشوند.
مشکل دیگری که وجود دارد این است که، قطعات تقلبی ظاهرا ممکن است خیلی شبیه قطعات اصل باشند و برچسبگذاری آنها به روش استاندارد انجام شده باشد، اما کیفیت قطعات اصلی را ندارند و بعد از مدتی ممکن است خراب شده و یا به وسیله نقلیه آسیبهای جدی بزند.
تاثیرات خرید قطعات بیکیفیت و غیراصل:
پرداخت مبلغ پایین به قطعات بیکیفیت و غیراصل یا همان فیک میتواند در آینده ضررها و آسیبهای بیشتری را به خودرو و جیب شما بزند. به طوریکه برای تعمیر مجبور میشوید چند برابر قیمت قطعه ارزان برای تعمیرات هزینه کنید و از طرفی زمان بیشتری از شما تلف خواهد شد.
اهمیت خرید قطعه یدکی اصل به این اندازه است که یک قطعه بیکیفیت و غیراستاندارد ممکنه روی بقیه قطعات ماشین تاثیر منفی بگذارد و باعث خرابی چندین قطعه و موتور شود و شما را ملزم به پرداخت هزینههای گزافی کند.