مفهوم زنجیره تامین

مفهوم زنجیره تامین

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

زنجیره تامین مسیری به هم پیوسته‌ای است که مواد خام، اجزاء و کالاها، قبل از مونتاژ و فروش به مشتریان طی می‌کنند.

یک زنجیره تامین از بخش‌های به هم پیوسته تشکیل می‌شود که همه آن‌ها به محصولات نهایی خریداری شده توسط مشتریان می‌رسند. به عنوان مثال اتومبیل را در نظر بگیرید. قبل از خرید خودرو توسط مصرف کننده، سنگ آهن از زمین استخراج می‌شود. سنگ معدن به کارخانه منتقل شده و در آنجا به فولاد تبدیل می‌شود که به شاسی خودرو تبدیل می‌شود. برای ساخت خودرو، اجزای مختلفی از موتور گرفته تا باتری، قطعات الکتریکی، لاستیک‌های لاستیکی، بدنه فلزی و رنگ مونتاژ می‌شوند. هنگامی که خودرو ساخته شد، در یک محیط خرده فروشی به مصرف کننده نهایی فروخته می‌شود. در ادامه مطلب بیشتر درباره زنجیره تامین و مفهوم آن  صحبت خواهیم کرد.

زنجیره تامین شامل چه چیزهای است؟

  • تولیدکنندگانی که مواد اولیه کالاها را می‌سازند یا توسعه می‌دهند
  • فروشندگانی که مواد را خرید و فروش می‌کنند
  • تولیدکنندگانی که مواد را به کالا تبدیل می‌کنند
  • حمل و نقل یا ارائه دهندگان لجستیک که این کالاها را جابجا می‌کنند
  • مدیران زنجیره تامین، که تضمین می‌کنند که عملیات در همه چیز از برنامه‌ریزی گرفته تا تامین مواد خام، تولید، تحویل و بازده به‌خوبی انجام می‌شود.
  • خرده فروشانی که کالاها را به صورت آنلاین یا در فروشگاه‌ها به صورت حضوری می‌فروشند
  • مصرف کنندگانی که آن کالاها و خدمات را خریداری و استفاده می‌کنند

مفهوم زنجیره تامین

اختلال در زنجیره تامین چیست؟

وقتی هر پیوندی در زنجیره تامین به طور مطلوب کار نمی‌کند، ممکن است بگویید زنجیره تامین مختل شده است. مسائل مختلف می‌توانند باعث این اختلال شوند. به عنوان مثال، افزایش هزینه‌های مواد ورودی به دلیل افزایش هزینه‌های یک ماده اولیه در سال جاری نسبت به سال گذشته، می‌تواند پیامدهای عمده‌ای بر ساختار هزینه‌های شرکت داشته باشد. یا عدم تطابق بازار کار می‌تواند باعث نگرانی‌های عملیاتی شود – برای مثال،  پیدا نکردن رانندگان ماشین‌های پخش.

پنج حوزه وجود دارد که آسیب پذیری‌های زنجیره تامین اغلب در آنها ظاهر می‌شود:

  • شبکه‌های برنامه‌ریزی و تامین کننده
  • سیستم‌های حمل و نقل و لجستیک
  • تاب آوری مالی
  • پیچیدگی محصول
  • بلوغ سازمانی

چرا یک شرکت باید زنجیره تامین خود را درک کند؟

ترسیم یک زنجیره تامین یکی از مراحل حیاتی در انجام یک تحلیل خارجی در فرآیند برنامه ریزی استراتژیک است. اهمیت طرح‌ریزی واضح زنجیره تامین این است که به شرکت کمک می‌کند تا بازار خود و جایگاهی که در آینده خواهد بود را تعریف کند.

مفهوم زنجیره تامین

هر مرحله از یک زنجیره تامین اساساً یک صنعت متفاوت است، به عنوان مثال، استخراج و ساخت مواد خام. زنجیره تامین، یک شرکت را قادر می‌سازد تا دیگران را که در هر یک از مراحل دخیل هستند، درک کند و از این طریق بینش‌هایی در مورد جذابیت یا رقابت در صنایعی که شرکت ممکن است بخواهد در آینده وارد شود، ارائه دهد.

بیشتر بخوانید:  پخش مویرگی چیست و چه اهمیتی دارد؟

تاب آوری زنجیره تامین چیست؟

تاب آوری به توانایی مقاومت، سازگاری و پیشرفت در مواجه با شوک‎های داخلی و خارجی؛ اعم از شناخته شده و ناشناخته اشاره دارد. به طور خاص، انعطاف‌پذیری عملیاتی که زنجیره‌های تامین را در برمی‌گیرد، در مورد کسب‌وکارهایی است که ظرفیت تولید قوی را حفظ می‌کنند و می‌توانند تغییرات تقاضا را تطبیق و جواب داده و در میان اختلالات، پایدار بمانند بدون اینکه کیفیت را کاهش دهند.

سازمان‌های زنجیره تامین بزرگ چگونه کار می‌کنند؟

مدیریت زنجیره تامین (و عملیات، به طور گسترده‌تر) اکنون یک نگرانی در سطح مدیریتی است. برخی از سوالات عملیاتی استراتژیک که مدیران عامل در دستور کار خود دارند عبارتند از:

  • آیا می توانیم تقاضای مشتری را هم امروز و هم فردا برآورده کنیم؟
  • آیا باید ظرفیت آماده شدن برای رشد طولانی مدت و سریع را افزایش دهیم یا آن را کاهش دهیم تا برای کاهش رشد آماده شویم؟
  • کارگران ماهر و باهوش دیجیتال را کجا خواهیم یافت؟
  • چگونه کربن زدایی کنیم، ریسک نظارتی را به حداقل برسانیم و در تجارت بمانیم؟

بیشتر بخوانید: مزایای همکاری با شرکت‌های پخش

مفهوم زنجیره تامین

مقوله توزیع یا پخش در زنجیره تامین

توزیع یا پخش در زنجیره تامین راهی است که کسب و کارها محصولات خود را به دست مشتریان می‌رسانند. استراتژی‌های پخش تا حد زیادی به اهداف مالی و شرکتی آن کسب و کار، بستگی دارد. یک سازمان ممکن است تصمیم بگیرد که محصولات را مستقیماً به مشتریان خود بفروشد، در حالی که سایر سازمان‌ها از اشخاص ثالث برای پخش محصولات استفاده می‌کنند. برای موفقیت، پخش باید از طریق یک برنامه سازماندهی شده، انجام شود.

برای ایجاد استراتژی پخش ابتدا باید شرکت‌ها گزینه‌های مختلف پخش را بررسی کنند و بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنند. استراتژی‌های پخش، زمان ارسال سفارش تا تحویل را کاهش می‌دهد. بررسی مدیریت زنجیره تامین بیان می‌کند که کسانی که استراتژی پخش گسترده دارند فقط دو روز برای انجام سفارش زمان می‌برند. در مقایسه، کسانی که برنامه و استراتژی پخش ندارند 10 روز طول می‌کشد. پخش زنجیره تامین برای تعادل عرضه و تقاضا استفاده می‌شود. استراتژی پخش شما باید بتواند هر نوع تغییر بازار از جمله اختلالات عرضه و افزایش تقاضا را مدیریت کند.

در مقالات بعدی درباره هر یک از اجزای زنجیره تامین و روابط و نقش هر یک در رسیدن محصول به مشتری نهایی مطالبی ارائه خواهیم داد.

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    سبد خرید